המונח “ניהול צוות” משלב בתוכו שתי מהויות חשובות: קיומו של צוות ושל מנהיג המנהל אותו. מנהלים רבים סבורים שתפקידם הוא להורות לכל אחד מחברי הצוות מה לעשות, אך למעשה, המשימה היא הפוכה בדיוק. הכוח והעוצמה טמונים בצוות עצמו – בכוח הקבוצה, בשיתוף הפעולה ובסינרגיה. תפקידו של מנהל הצוות אינו בעיקרו לנהל אנשים שאם כך היה, הגדרת תפקידו הייתה "מנהל עבודה". מנהל צוות מנהל צוות ומשימתו להעצים את הצוות כך שהיכולות הקולקטיביות יבואו לידי ביטוי בעשייה משותפת ומשמעותית.
שלושת המדדים להצלחת מנהל צוות:
הצלחה ניהולית נמדדת בשלושה היבטים מרכזיים:
- עמידה ביעדים – הצוות משיג את מטרותיו בהתאם לתכנון.
- השגת תוצאות באמצעות עבודת צוות – ההצלחות נובעות משיתוף פעולה אפקטיבי ולא ממאמצים אישיים בלבד.
- שיפור מתמיד – הצוות מתפתח, לומד ומשפר את ביצועיו באופן עקבי בהשוואה להישגיו הקודמים.
אפשר לדמות זאת למשחק קבוצתי: כל שחקן נדרש לפעול בהרמוניה, להיות יצירתי, ליזום ולסייע לחבריו ככל יכולתו. ותפקיד מנהל הצוות - המאמן של הקבוצה כאשר ההסתכלות היא מהכלל לפרט ולא להיפך.
באחד מהמקרים בהם הדרכתי מנהל צוות פגשתי מנהל מאוד משקיע ומחוייב. עד כאן הכל טוב.
אלא שהוא היה מחוייב לתוצאות בלבדמבלי להתייחס לדרך להשגתן. על פי תפיסתו, על מנת להשיג את התוצאות
הוא אחראי לוודא ולפקח שכל חברי הצוות מבצעים את משימותהם ולא העביר אחריות זו לצוות עצמו. הדבר בא לביטוי בשאלות בלתי פוסקות לחברי הצוות באשר לסטטוס של משימתם, עודף של דוחות ומיעוט בפגישות צוות מהסיבה שהיו מיותרות לאור העיסוק הבלתי פוסק בדיווח. למעשה, מנהל הצוות נטל מהצוות את האחריות לבחון וליעל את קצב התקדמותו הכללית.
בתהליך עלה לנו רעיון שעבד מצוין. בחלל המשותף הותקן לוח ובו נרשמה טבלה כאשר בשורות שמות חברי הצוות ובעמודות תאריך. בכל כל תא נרשמה המשימה. כל חבר בצוות שסיים סימן ב-V את התא שלו.
באופן זה כל חברי הצוות ראו את כל התמונה ולקחו אחריות קולקטיבית על התוצאה המשותפת.
הודות לכך זמן הפרוייקט התקצר ב- 25% והצוות היה מסופק יותר מהתהליך.
יצירת תרבות ארגונית מעצימה
על מנת לבסס תרבות תרבות צוות מעצימה, על המנהל הצוות להיות דוגמה אישית ולהעניק השראה. ההתנהלות שלו צריכה לשקף בדיוק את מה שהוא מצפה לראות מהצוות שלו.
איך עושים זאת?
- יצירת אווירה מקדמת המעודדת עשייה וצמיחה משותפת.
- תקשורת מכבדת ומפרגנת, ללא שיפוטיות והאשמות – אלא מתוך אחריות משותפת.
- חיבור מקצועי והשראתי, שבו לכל חבר צוות יש תחושת משמעות, תרומה ושותפות לדרך.
- טיפוח תחושת גאווה ושייכות – לגרום לכל אחד בצוות לאהוב את מה שהוא עושה ולהיות גאה בתרומתו.
כאשר מנהל יוצר סביבה כזו באמצעות הכלים הניהוליים הצוות מתעלה מעל אתגרים, הופך לעצמאי ומוביל את ההצלחה הארגונית קדימה בשיתוף פעולה ואחריות הדדית.
לסיכום:
ניהול צוות נבחן על פי איכות העבודה המשותפת של הצוות. כאשר התוצרים נוצרו הודות לשיתוף פעולה פורה בין חברי הצוות בעיקרון הסינרגיה (3 = 1+1 ) מעיד הדבר שניהול הצוות מוצלח.
בהצלחה!